De gemeente Haarlemmermeer heeft een Interview met Winy Maas gepubliceerd!

Hierbij geven wij dit interview weer.

Stadscentrum Hoofddorp gaat er de komende jaren heel anders uitzien. Daarom interviewen we architecten van wie de ontwerpen straks zijn terug te zien in het stadscentrum. Deze keer spreken wij Winy Maas, stedenbouwkundige bij MVRDV. De architecten van MVRDV tekenden het stedenbouwkundig plan van Hyde Park.

Het plan áchter Hyde Park is in totaal twee dikke mappen vol papier. Toch kan medebedenker Winy Maas (1959) het in een paar zinnen samenvatten: “Hyde Park wordt een levendige stedelijke wijk, waar u comfortabel kunt wonen, gemakkelijk kunt ontmoeten en kunt genieten van de groene omgeving. En dat op een on-Nederlandse schaal.”

Volgens Maas is het naast Hyde Park gelegen NS-station van Hoofddorp een groot pluspunt. “Door de ligging is Hyde Park een van de meest bereikbare nieuwe woonlocaties in de regio. U reist gemakkelijk naar Amsterdam en de rest van de Randstad. 

Ontmoetingen 
‘Ontmoeten’ is een sleutelwoord in het plan. In het midden komt een geweldige boulevard met winkels, restaurants en allerlei voorzieningen. Auto’s parkeren zo veel mogelijk ondergronds. “Wie wil er tegenwoordig nog in een gelijkvormige buurt wonen met alleen een woonfunctie, waar de auto’s op straat staan? Daarom maken we van Hyde Park een zeer afwisselende wijk met groen, water en gebouwen in verschillende hoogten, gemaakt van verschillende materialen. Iedere woning krijgt zijn eigen karakter en is herkenbaar.” Volgens Maas, die als hoogleraar aan de TU Delft is verbonden, wordt geluk in het leven voor een groot deel bepaald door onze deelname aan de maatschappij en het gevoel ergens echt thuis te zijn. “In de moderne stad snakken we naar een gevoel van thuiskomen. We willen allemaal deel uitmaken van een bloeiende gemeenschap.” In Hyde Park krijgt dat vorm door de kwaliteit van leven te combineren met een zeer stadse ervaring. Door de energie van een grote stad, buitenleven én sociale duurzaamheid hand in hand te laten gaan. 

Trots
Maas: “Hyde Park is uniek in Europa. Met ongeveer 3.800 woningen is het een grote en ambitieuze wijk. Hyde Park is erg vernieuwend en tegelijkertijd een gezellige woonomgeving op een geweldige plek.” Om te zorgen voor variatie in de wijk, werken verschillende architectenbureaus aan het ontwerp van de woningen. Vanuit het grote plan ontstaan zo appartementengebouwen die zeer verschillend van vorm zijn en uit verschillende materialen zijn gebouwd. Toch vormt het één geheel. Er is gekozen voor wooneenheden van ongeveer 25-80 appartementen, die samen een ‘huis’ vormen. Dat creëert een thuis-gevoel in dit plan dat doet denken aan een grote stad. Met een eigen entree en eigen gemeenschappelijke voorzieningen heeft elk huis een uniek karakter en indeling. De kwaliteit van Hyde Park zit volgens Maas in de mix. “Met een breed aanbod aan woningtypen, voorzieningen, bouwhoogten, gekozen materialen en mogelijkheden tot ontspanning, zorgen we ervoor dat Hyde Park een nieuwe aantrekkelijke stadswijk wordt voor een grote afwisseling aan bewoners – zowel in leeftijd, gezinssamenstelling als inkomen.”

Duurzaam
‘Duurzaamheid’ is een ander belangrijk woord uit het plan. Hyde Park ligt aan het stadspark van Hoofddorp. Een heerlijke plek om te picknicken en te ontspannen. Verder vindt u hier straten die zijn ontworpen gericht op voetgangers en fietsers. Auto’s ziet u nauwelijks en worden geparkeerd in ondergrondse en overdekte garages. Stoepen en straten zijn gedeelde ruimtes met weinig hoogteverschil. Geen echte stoep, maar een promenade, waarop ook gefietst kan worden. En er is rekening gehouden met klimaatverandering. Door middel van groene binnentuinen die water opvangen. En het meest duurzame element is misschien wel de mobiliteit. Maas: “Waar de omliggende steden dichtslibben door het autoverkeer, ligt in Hyde Park de wereld letterlijk aan uw voeten. Binnen 4 minuten bent u met de trein op Schiphol Airport, en binnen 12 minuten in Amsterdam. Zo komen steden als Parijs en London wel heel dichtbij. Daarnaast is Hyde Park zo ontworpen, dat u vanaf iedere plek op de fiets of lopend alle voorzieningen in de wijk of de directe omgeving kunt bereiken. Fitness, winkels, cafés, een kleine supermarkt, fitness en een medisch centrum – allemaal binnen handbereik. Zo stimuleren we ook het delen van auto’s. Hyde Park wordt in alle opzichten dé nieuwe manier van wonen.

Meer informatie
Bekijk het hele stedenbouwkundig plan in het systeem van raadsinformatie (BIS). Of zie de website van Hyde Park voor meer informatie over het project en het actuele woningaanbod.