Vattenfall mag een zonnepark bouwen in de gemeente Haarlemmermeer. Afgelopen week ging de gemeenteraad akkoord met het verlenen van de benodigde vergunningen. Daarmee is de komst van het zonnepark een stap dichterbij gekomen.

Carel Kooij, ontwikkelaar van zonneparken bij Vattenfall: “Het afgeven van de vergunning is altijd een belangrijke stap in een project. Het proces tot nu toe was uitdagend vanwege verschillende belangen die er spelen in de gemeente en in de dynamische omgeving rondom Schiphol. We denken met dit ontwerp de juiste balans gevonden te hebben en zijn daar trots op. We kijken ernaar uit om de volgende stappen te zetten op weg naar realisatie van het zonnepark en uiteindelijk naar fossiele vrijheid.”

Zonnecarré
Zonnepark Hoofddorp A5 komt tussen de Kagertocht en de A5, binnen het zogenaamde zonnecarré. Het zal 59 hectare in beslag nemen, waarvan 26 hectare wordt benut met zonnepanelen. De overige ruimte is bedoeld voor recreatieve en educatieve doeleinden en landschappelijke inpassing. Het verwachtte opgesteld vermogen van de panelen is 60 MWp. Vattenfall wil dit zonnepark qua materiaal en uitstraling laten aansluiten op de andere zonneparken in de omgeving.

Natuurlijke afbakening en een bloemenweide
De panelen worden gebouwd in lijn met de huidige kavels, zo blijft de structuur van het landschap behouden. Hekken worden zo veel mogelijk vermeden. Liever wordt gebruikgemaakt van de natuurlijke afbakening van het park, zoals het water in de Kagertocht. Tussen de zonnepanelen wordt een bloemenweide aangelegd die de biodiversiteit in het gebied vergroot.

Start bouw in 2025
Nu de vergunningen zijn afgegeven, kan Vattenfall subsidie gaan aanvragen voor het park. Daarna wordt begonnen met de aanbesteding voor de bouw. In 2025 moeten de eerste werkzaamheden plaatsvinden. De eerste stroom wordt in hetzelfde jaar geproduceerd.