Paplam
Een lam dat, om wat voor reden dan ook niet bij de moeder kan drinken, wordt ook wel paplam, fleslam, potlam, leblam of wouter genoemd.
Momenteel hebben we 3 paplammeren. Wolkje blijft op de kinderboerderij en Dora en Zus gaan half mei naar de kinderboerderij Boerenvreugd in Aalsmeer.
Heel vaak horen we dat het ‘kleine witte schapenlammetje’ zo schattig is en dan wijzen de mensen naar Jara het lam van Fayza onze angorageit.
De angorageit komt uit Turijke. Deze geit wordt 3 keer per jaar geschoren en de “wol” wordt mohair genoemd. De vacht groeit circa 2cm per maand. De geiten (vrouwtjes) wegen tussen de 25 en 40 kilo en de bokken tussen de 35 en 50 kilo. In het dek-seizoen stinken veel bokken, maar de angorabok is een uitzondering; die ruikt niet.
Maar onze Kameroen-schapen worden meestal als geit ‘uitgescholden’. Dit zijn haarschapen; zij worden niet geschoren. In de winter krijgen ze een wintervacht en raken die in het voorjaar geleidelijk weer kwijt. De rammen (mannen) vallen op door een fikse kraag om de nek. Het ras hoort bij de dwergschapen, al zijn ze voor een dwerg best aan de grote kant. Wat is nu het uiterlijke verschil tussen een geit en een schaap? Het makkelijkst is om te kijken naar de staarten. Een geit draagt zijn staart omhoog en een schaap naar beneden. Als geiten horens hebben, dan gaan die eerst omhoog en dan naar achteren. Verder hebben geiten een hoger stemgeluid en zeggen ‘MEEEEEH’ en bij schapen is het wat lager en zij zeggen meer ‘BEEEEH’.
15 mei
Schaapscheerdersfeest
Geef een reactie